dissabte, 23 de juny del 2012

Coca de Sant Joan


I aquí tenim la recepta de la coca de Sant Joan! És la recepta que millor m'ha quedat de totes les que he fet fins ara. La pasta és molt esponjosa, fina, i també gustosa. Us la recomano 100%! N´havia provat de fer altres fins al moment però hi havia alguna cosa que no m'acabava de convèncer. Crec que aquesta versió és la més fidel al gust i textura que es troba a les pastisseries i us animo a fer-la quan pugueu, encara que no sigui Sant Joan. Amb aquesta massa també he fet brioixets petits i són una delícia per esmorzar o berenar!

Ingredients:

Per a la massa mare:
150g de farina de força
100g d'aigua
30g de llevat de forner

Per a la segona massa:
500g de farina de força
75g de llet
4 ous grossos (aprox. 60g per ou)
125g de sucre
1 culleradeta d'aiguanaf
1 culleradeta d'anís
5g de sal
125 g de mantega estovada

fruita confitada
pinyons
crema pastissera 

Repòs:
1r repòs: 30min
2n repòs: 15min
3r repòs: 1h

Preparació:
Per començar, recordeu de tenir la mantega fora de la nevera. Dissoleu el llevat amb l'aigua i afegiu-hi la farina. Pasteu-ho fins a obtenir una massa homogènia i deixeu-la reposar tapada dins d'un bol fins que dobli el seu volum (uns 30minuts si fa calor). La pasta queda un xic seca però no us preocupeu.

Passats aquest minuts heu de fer la segona massa. Pasteu els ous, la llet, l'aiguanaf, l'anís i la sal amb la farina fins que sigui una massa homogènia. Tot seguit, afegiu-hi a trossos la massa mare i pasteu-ho sobre els marbres lleugerament enfarinats fins que estiguin ben incorporades i no es noti que hi ha dues masses. 

Un cop la tingueu lligada, haureu de començar la introducció de la mantega, típica de les receptes de brioix clàssic. Talleu els 125g de mantega a daus petits i afegiu-los a la pasta dau per dau. No afegiu el següent dau fins que l'anterior no estigui totalment incorporat. Quan l'hàgiu incorporada tota, treballeu la pasta fins que sigui ben llisa i fineta. Us aviso que l'amassatge d'aquesta recepta resulta una mica feixuc. Normalment sempre els faig a mà però ahir em vaig ajudar de les barnilles amassadores de la batedora. No obstant això, es pot fer a mà. El procés serà una mica més llarg i fareu braços, que mai no està de més! Quan fas 6 coques en un dia, arriba un punt en què l'amor a l'art passa al segon terme i l'ajuda de les barnilles em van fer un gran favor. Quan tingueu tota la mantega incorporada, treballeu-la uns segons sobre els marbres enfarinats i deixeu-la reposar durant 15minuts tapada amb un drap.

Dividiu la pasta en dues parts del mateix pes i amb l'ajuda d'un corró, doneu-los forma de coca. Deixeu-les reposar durant aproximadament 1 hora més (o fins que hagi doblat el volum) en un lloc sense corrents d'aire. Quan hagi passat aquest temps, pinteu-les amb ou batut i repartiu-hi la fruita confitada, els pinyons, i la crema pastisseria (si en teniu de feta). Enforneu-les al forn a 190ºC fins que siguin rosses (a mi m'han trigat uns 10'). Quan ja gairebé estigui al punt de daurat que preferiu heu de treure-la del forn, ensucrar-les a dojo i ruixar-les amb una mica d'anís (jo faig servir dosificador però també ho he fet a mà i queda bé). Torneu a posar-la al forn durant uns 2 minuts perquè el sucre no es cremi però es fongui una miqueteta.



Bon profit! Bona revetlla de Sant Joan!

4 comentaris:

  1. Hosti, Roger, quina pinta!! La meva passarà la prova de foc aquest vespre, en una revetlla de Sant Joan a la Barceloneta... Ja t'ho explicaré!

    Xavi

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo ja l'he tastada i... espectaculaaaar! Gràcies, Roger, per una tarda gastronòmica com aquesta!!

      Xavi

      Elimina
  2. I te la vas menjar per ls Anglaterres????? Quin plaer tastar sabors de casa, tan típics com aquest quan ets lluny!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina